„Ornament je zločin“ isticao je znameniti arhitekta Adolf Loos početkom 20. stoljeća. Njegov integralni funkcionalizam primijenjen je u ovome enterijeru u kojem najvažniju ulogu igraju kvalitetna konstrukcija i izvrsno obrađeni zidovi i podovi. Radi se o mansardnom prostoru u kojem je dovoljno prozora (bez zavjesa) kako bi osigurali mnogo svjetlosti. Ona se odražava na lakiranom drvenom podu i odbija od bijelih, glatkih zidova.

Prozori u mansardama nisu krovni već okomito postavljeni pa time i cijenom prihvatljiviji. Ako renovirate krov i želite nešto drugačije poput bačvastog svoda ili šatorastog krova, sve to ostvarićete ugradnjom Ytong stropa.

Prilikom obnavljanja potkrovlja pokušajte funkcionalne cjeline oblikovati namještajem i nišama, čime će kvaliteta cjelovitosti prostora ostati sačuvana.

U primjeru s fotografije kuhinja je smještena u udubljenje oblikovano Ytong blokovima od kojih se mogu raditi i nosivi zidovi. Stepenice koje vode na etažu smještenu pod samom kosinom krova možete ostaviti vidljivima ili ih obzidati, odnosno napraviti punu ogradu.Za uređenje mansarde će vam biti potrebno sljedeće:

  • Ytong Design ploče debljine 5 i 7,5 cm
  • Ytong Compact ploče debljine 10 do15 cm
  • Ytong Nadvoji odgovarajućih dimenzija
  • Ytong bijeli strop⦁ Ytong bijeli tankoslojni malter
  • Ytong alat⦁ Multipor ploče – za dodatnu toplotnu izolaciju prostorija
  • Multipor lagani malter i mrežica od staklene vune

Ne zaboravite na namještaj

Ljepoti jednostavnosti ovog prostora doprinosi i odabir boje namještaja. Crna i bijela upotpunjene su smeđom bojom podne obloge, a providna staklena ploča stola ne narušava taj sklad.

Toplina doma postignuta je odabirom materijala poput kože na naslonjaču ili platna i drveta od kojeg su izrađene stolice. Jedini ukras koji ujedno unosi živost u prostor je biljka koja simbolično odvaja trpezariju od prostora predviđenog za dnevni boravak.