Sa prvim proljetnim suncem svi želimo provoditi više vremena na zraku, uživati u ponovnom buđenju prirode u društvu nama dragih ljudi. Oni sretnici koji u svojim stanovima imaju terase i balkone, ovaj ugođaj mogu imati i u vlastitom domu. Potrebno je samo malo volje i truda da se balkonski prostor osvježi, uljepša i pretvori u vlastitu oazu mira.

Prvi korak svakako jeste ukloniti tragove zime, ali i nemarnog odnosa prema balkonu tokom hladnih dana, kada smo vjerovatno sve stvari koje su smetale u stanu ostavljali upravo u ovom prostoru. 

Budite odlučni u pregledu tih nagomilanih stvari, i sve ono što je oštećeno bacite a nepotrebne stvari poklonite nekom kome zaista i trebaju. Tek kada sklonite sav višak nepotrebnih stvari sa balkona puno lakše ćete očistiti prostor. Kako biste uklonili sve tragove kiše, snijega i prašine, osvježite zidove novom bojom.

Vrlo bitan detalj na koji mnogi zaborave kod uređenja balkonskog prostora jesu podovi. Na većini balkona u zgradama kolektivnog stanovanja postavljene su keramičke pločice, koje su hladne i vrlo često potpuno dizajnerski demode. Zato vam predlažemo da se poigrate sa drvenim podnim oblogama koje se vrlo lako postavljaju, a koje će prostoru sigurno dati poseban, prirodan i topao ugođaj. Na tržištu se može naći široka ponuda obloga od raznih materijala, u različitim bojama i stilovima.

Garniture za sjedenje trebaju odgovarati veličini prostora. Pokušajte da izbjegnete grešku sa prevelikim namještajem koji vam neće ostaviti puno prostora. Jedno od vrlo popularnih rješenja za balkonski namještaj tokom prethodnih sezona jesu drvene palete. Napravljene od prirodnog materijala, pogodne za prilagoditi svakom prostoru predstavljaju idealnu zamjenu za plastični namještaj. Uz kvalitetne prostirke i mekane jastuke ove palete mogu postati vaše omiljeno mjesto u stanu tokom lijepih dana.

Oni malo spretniji mogu napraviti konstrukciju za sjedenje koja će imati i prostor za odlaganje stvari.

Za potpun ugođaj tokom proljetnih predvečerja i kasnije, toplih ljetnih noći, ne zaboravite na rasvjetu. Stolne ili solarne lampe, svijeće, fenjeri, LED lampice u raznim bojama, oblicima i dužinama – opcija ima jako puno.

Odaberite one koje će vam pružiti ugodno i diskretno svjetlo.

Prednost ove rasvjete jeste što je tokom zime možete koristiti u zatvorenom prostoru. I na kraju, ali nikako ne manje važno za potpuni ugođaj boravka na otvorenom – cvijeće. Bez obzira na veličinu prostora, te količinu sunčeve svjetlosti, uz odabir pravog cvijeća i vi možete uživati u svojoj zelenoj oazi. Vodite računa da odaberete biljke koje su predviđene za otvoreni prostor, a svakako se upoznajte sa načinom njihovog održavanja. Za sve one koji nemaju previše iskustva u uzgoju cvijeća, pravi izbor su sukulenti, koji dobro podnose vrućinu i ne treba ih stalno zalijevati.

Cvijeće, pa čak i začinsko bilje možete posaditi u pojedinačne saksije ili žardinjere.

Ostaje vam samo da prostor dodatno obogatite detaljima i ukrasima, a najbolji vodič za njihov izbor jeste vaš stil uređenja.

Nadamo se da smo vam dali osnovne smjernice, te da ćete na našim fotografijama pronaći dodatnu motivaciju da, ako niste do sada, onda već naredni vikend odvojite vrijeme za uređenje svog balkona. U vrijeme digitalnih medija inspiracija je dostupna na klik, a brojni tržni centri trenutno nude popuste za vanjski namještaj. Bilo da ćete se uz prvu jutarnju kafu pripremati za nove izazove ili se družiti sa svojom porodicom i prijateljima, balkonski prostor zaslužuje da postane poseban kutak vašeg doma.