Uz prave materijale i jednostavna uputstva, put do nove baštenske garniture, roštilja ili žardinjere neće biti ni komplikovan, ni dugotrajan. Zato iskoristite ove kreativne projekte već ovog proljeća i učinite svoje dvorište udobnijim i ljepšim nego ikada ranije.

Iako u užurbanoj svakodnevici često zaboravimo koliku vrijednost ima privatna zelena oaza, početak 2020. godine podsjetio nas je bolje nego ikada prije kolika je privilegija imati dvorište u XXI vijeku. Svako ko je imao svoju privatnu oazu mira u vanrednim okolnostima, osjetio je vrijednost uživanja na svježem vazduhu i zracima sunca uz jutarnju ili popodnevnu kafu i druženje sa porodicom.

Upravo zato je sada idealan trenutak da svom dvorištu posvetite pažnju kakvu zaslužuje i uredite ga baš po svojoj mjeri. A uz prijedloge koje vam predstavljamo u nastavku, vrlo brzo ćete oplemeniti svoj zeleni kutak novom baštenskom garniturom, roštiljem ili žardinjerama.

1. Unikatan baštenski namještaj

Garniture pravljene po mjeri idealan su izbor za dvorište jer vam pružaju potpunu slobodu izbora – od preciznih dimenzija, kako biste iskoristili svaki centimetar dostupnog prostora, pa do određenog stila i forme kako bi se na besprijekoran način povezao izgled eksterijera kuće ili stana u jednu skladnu cjelinu. 

Zahvaljujući veoma jednostavnom oblikovanju, YTONG blokovi pružaju neograničene mogućnosti izrade unikatnog namještaja. Klupe, stolice, stolovi, pa čak i kreveti, šta god da zamislite možete brzo napraviti od ovog građevinskog materijala, i to na veoma jednostavan način.

Za izradu baštenskog namještaja biće vam potrebni sljedeći materijali:

Ytong DESIGN ploče 5 ili 7,5 cm

Ytong COMPACT zidne ploče 10, 12 ili 15 cm

Ytong CLASSIC 20 ili 25 cm

Ytong bijeli tankoslojni malter

Adekvatan alat (lopatica za nanošenje tankoslojnog maltera, mješalica za pripremu maltera, strugalica, kanta…)

Više detalja o gradnji i oblikovanju YTONG elemenata možete pronaći na stranici uputstvo za gradnju.

2. Praktičan zidani roštilj

Kuhinja je srce doma, a tokom toplih mjeseci ona se iz enterijera seli napolje. Zato roštilj u dvorištu ne predstavlja samo zgodan prostor za pripremu hrane već mnogo više od toga – to postaje novo mjesto na kojem se porodica okuplja, druži i proslavlja najradosnije momente.

Za izradu roštilja biće vam potrebno:

Ytong DESIGN ploče 5 cm

Ytong COMPACT zidne ploče 10 i 15 cm

Ytong NADVOJI 12 i 15 cm

Ytong bijeli tankoslojni malter

Adekvatan alat (lopatica za nanošenje tankoslojnog maltera, mješalica za pripremu maltera, strugalica, kanta…)

Materijal za završnu obradu

Od Ytong blokova možete sagraditi celu osnovnu konstrukciju u potrebnoj veličini, a možete ga po želji i proširiti sudoperom. Ložište obložite šamotnom opekom, a ostale dijelove obložite kamenom ili keramikom… Ako vam je potrebno detaljnije uputstvo pročitajte kako možete lako i jednostavno ozidati roštilj.

  1. Ukrasne žardinjere i skulpture

Da bi izgled dvorišta bio potpun, potrudite se da unesete cvijeće i dekorativne predmete koji će ga oplemeniti i učiniti vaš boravak prijatnijim. Ukrasite dvorište lampama, podnom oblogom, žardinjerama, a možda i nekim umjetničkim predmetom. 

YTONG je jedan od omiljenih materijala za izradu skulptura, upravo zbog njegovog lakog oblikovanja i obrade. Osim skulptura,od YTONG-a možete izraditi i dekorativne žardinjere, a ideje i inspiraciju za ove kreativne uradi sam projekte otkrivamo u foto-galeriji.

Od materijala će vam trebati:

Ytong COMPACT zidne ploče 

Ytong CLASSIC blokovi

Grafitna olovka

Alat (čekić, dlijeto, turpija i testera)

Nadamo se da smo vas podstakli da svoju maštu pretvorite u realnost i kreirate vaš privatni kutak za opuštanje i druženje pomoću unikatnih baštenskih elemenata koji će vam služiti godinama.