Iako nam se ponekad čini da je društvo, a pogotovo mlađe generacije, pod uticajem tehnoloških dostignuća koji je tako veliki da je teško odrediti granicu korisnog i štetnog, ipak je nepobitna činjenica da kontinuirani i brzi razvoj tehnologije i njena primjena u svakodnevnici, uz sveprisutni internet, čine život pojedinca jednostavnijim i lakšim. Tako je život savremenog čovjeka postao

nezamisliv bez raznih uređaja poput pametnih telefona, računara, tableta i raznih drugih pomagala. Mnoge od tih uređaja već duže vremena koristimo, njihova upotreba postala je uobičajena i normalna pojava, pa ih i ne doživljavamo kao napredne tehnološke uređaje, već kao sastavni dio naših svakodnevnih aktivnosti.

Pametni proizvod
ili uređaj može biti
pojedinačni proizvod koji
funkcioniše samostalno,
ali može biti i integrisan
u sistem koji obuhvata
više proizvoda.

Industrija pametnih uređaja jako brzo se razvija, a uz tehnologije poput vještačke inteligencije, virtualne stvarnosti i interneta, sigurni smo da budućnost donosi mnogo novih i korisnih rješenja kako za pojedince i njihove porodice, tako i za cijelo društvo.

Naime, primjena ovih proizvoda je tako široka i sveobuhvatna da pored pametnih kuća i pametnih zgrada omogućava i postojanje pametnih gradova, koja između ostalog podrazumijeva bolju organizaciju saobraćaja, veću energetsku efikasnost i bolje upravljanje otpadom. No, ovaj put ćemo se zadržati na temi pametnih proizvoda, jer vjerujemo da bi njihovo kvalitetno i sistemsko uvođenje u domove unaprijedilo svakodnevnicu ali i životni standard. Naime, briga o tome da li ste zaključali vrata, ili o sigurnosti doma dok ste na putu sa ovim proizvodima stvar su prošlosti.

Pametni proizvod ili uređaj može biti pojedinačni proizvod koji funkcioniše samostalno, ali može biti i integrisan u sistem koji obuhvata više proizvoda. Trenutno postoji mnogo kategorija uređaja pomoću kojih je moguće kontrolirati sve uslove boravka u objektu, od svjetla i temperature, do brava i sigurnosnih uređaja. Ovi uređaji uključuju pametne: zvučnike, svjetla, kamere, utikače, termostate, usisavače, frižidere, veš mašine, brave itd. Pametni kućni uređaji pored pružanja osjećaja udobnosti, mogu se nositi i s ozbiljnijim zadacima, poput već spomenute kontrole kućnog sigurnosnog sistema kada nismo kući, smanjene potrošnje električne energije i slično. Drugim riječima, ovakvi proizvodi ne služe samo za zabavu, oni ispunjavaju i naše bitne potrebe. Svake godine pametni kućanski sistemi i uređaji postaju impresivniji, ali i jeftiniji i široko dostupni, tako da skoro svako može priuštiti da svoj dom učini pametnim domom, bar djelimično.

Ako niste sigurni zašto i kako koristiti ove uređaje, u nastavku predstavljamo nekoliko razloga, za koje vjerujemo da će olakšati donošenje odluke o upotrebi pametnih proizvoda.

Jednostavnost upotrebe: pametni uređaji vrlo su jednostavni za upotrebu, čak i početnici mogu koristiti ove uređaje s malo prethodnog znanja i/ili iskustva. Davanje naredbi uređajima se vrši preko komandne ploče, odnosno dugmića i displeja sa jasnim komandama.

Sveobuhvatnost: pametni uređaji omogućuju korisnicima pristup velikom broju informacija jednostavnim dodirom. Korisnici mogu pristupiti računalu, televizoru i drugim pametnim uređajima kod kuće jednim dodirom zaslona uređaja u džepu s bilo kojeg mjesta na svijetu. Danas postoji velika ponuda, takozvanih, uređaja na „klik“.

Udobnost: jednostavna upotreba pametnih uređaji čini život u domu ugodnijim. Najjednostavniji primjer je korištenje glasovne naredbe za rutinske poslove, koja omogućava korisniku da iz udobnosti fotelje uključi ili isključi svjetla, podesi temperaturu ili spusti vanjske roletne u prostoriji ili cijelom domu.

Sigurnost doma: instaliranjem pametne kućne tehnologije i sigurnosnih proizvoda za kućnu automatizaciju, korisnik može kontrolirati funkcije kuće s bilo kojeg mjesta na svijetu. Sigurnosni pametni uređaji poput pametne IP kamere, sistema za zaštitu od požara, alarmnih sistema koji su bežični, pametnih sigurnosnih brava čine život sigurnim.

Briga o zdravlju: o značaju zdravlja suvišno je govoriti, no brz tempo života i nedostatak vremena čine da ponekad zanemarujemo vlastito zdravlje. Pametni uređaji, poput pametnih satova ili narukvica prate rad srca, pritisak pa čak i napominju da redovno pijemo propisanu terapiju, potrebnu količinu vode ili nas napominju da se trebamo baviti tjelesnom vježbom.

Novi svijet tehnologije pametnih proizvoda je uzbudljiv, a mogućnosti i kombinacije istih postaju bezbrojne. Tehnologija napreduje svakim danom i posjedovanje pametnih proizvoda postaje nužnost, u manjoj ili većoj mjeri u ovisnosti od vaših preferencija. U prošlosti su se pametne kuće smatrale dijelom luksuznog životnog stila, ali danas postaju uobičajena ponuda na tržištu nekretnina.

Nadamo se da smo vam probudili interes da istražite ponudu pametnih proizvoda, i ako već niste počnete sa njihovom upotrebom u vlastitom domu. Ponuda je jako velika i sigurni smo da ćete uspjeti pronaći proizvode koji će funkcionalno i cjenovno zadovoljiti vaše potrebe.