Grijanje na struju, drvo ili gas? I vječita dilema – šta je najisplativije? Ovo pitanje je prva i najčešća greška koju pravite prilikom razmišljanja o tome kako da troškove na računima za grijanje smanjite na minimum. 

Svaki prvi snijeg i prvi nagovještaj prave zime pokreće čuveno pitanje – kako se najpovoljnije grijati ove sezone? I ne čudi što se baš to iznova i iznova pitamo svake zime jer je upravo grijanje najveća režijska stavka u našem kućnom budžetu. 

A odgovor se nalazi u “zlatnom proračunu grijanja”, odnosno jednačini koju su osmislili stručnjaci i instalateri za grijanje na osnovu praktičnog iskustva na samom terenu. A ta jednačina otkriva da jedan sistem grijanja tokom svog životnog vijeka prosječno potroši i do 20 puta više energenata nego što je sam koštao. Zato u nastavku otkrivamo tri pravila koja treba da slijedite ako želite da obezbijedite najveće uštede u svom domu.

Prvo pravilo: Izbor “pravog” energenta ne garantuje uštede

Bez obzira da li živite u stanu ili kući, gradu, prigradskom naselju ili selu, najveća zabluda je da vam od izbora energenta najviše zavise troškovi za grijanje. 

Zašto? Zato što nam je svima dobro poznato da cijene energenata periodično variraju, pa je veoma teško predvidjeti koji energent će biti najisplativiji na duže staze. Tako dolazimo do zaključka da odabir određenog energenta, ma koliko bio povoljan u trenutku izbora, nije nikakva garancija da ćemo dugoročno obezbijediti najveće uštede. I to je prvo pravilo koje morate da imate u vidu.

Čak ni najisplativiji energent neće donijeti maksimalne uštede ako nisu obezbijeđeni svi drugi preduslovi koji dominantno utiču na potrošnju. Zato moramo uzeti u obzir i drugi bitan element, a to je sistem koji koristite za grijanje. 

Drugo pravilo: Sistem grijanja je bitan, ali ne i presudan 

Iskustvo iz prakse pokazuje da se korisnici najteže odlučuju za zamjenu sistema za grijanje koji trenutno koriste. Razlozi su brojni. Prije svega, to zahtjeva dodatne investicije, nekada je čak i mogućnost izbora sistema vrlo ograničena u zavisnosti od toga da li živite u stanu ili kući, da li je vaša lokacija gasifikovana ili pogodna za određene sisteme kao što su toplotne pumpe. 

Međutim, koji god sistem da odaberete i procjenjujete moguće uštede, vrlo brzo ćete shvatiti da postoji jedan preduslov. Naime, svaki iskreni prodavac i instalater ponoviće vam istu rečenicu: “Ovaj sistem grijanja obezbijediće vam uštede koje zvanično navodimo samo pod uslovom da imate odličnu toplotnu izolaciju u stanu ili kući“. I upravo u tome leži odgovor na naše ključno pitanje.

Zlatno pravilo: Dobra termoizolacija donosi najveće uštede 

Bez obzira na energent i sistem grijanja koji odaberete, kvalitetna termoizolacija je ključni element koji donosi najveće uštede. I stoga svi rekorderi u uštedama znaju da je tajna najvećih ušteda upravo u termoizolaciji. Zato potragu za najboljim rješenjem treba započeti izborom kvalitetnih građevinskih i izolacionih materijala koji će dugoročno štedjeti za vas.  

A neprikosnovenog šampiona u borbi protiv velike potrošnje možemo pronaći upravo na tržištu Bosne i Hercegovine. U mnogim zemljama već važi za prvi izbor u kategoriji građevinskih materijala, a u Njemačkoj  je proglašen za najbolji građevinski materijal 20. vijeka. U pitanju je Ytong SMART blok – nepobjediv u borbi protiv velike potrošnje energije, koji spada u kategoriju premium građevinskih materijala.  

Uštede u troškovima grijanja i hlađenja koje obezbjeđuju Ytong SMART blokovi kreću se čak i do 50 odsto. A tajna velikih ušteda krije se u osobini YTONG materijala da ne akumuliraju toplotu zahvaljujući njegovoj jedinstvenoj porastoj strukturi koja se sastoji od miliona malih vazdušnih ćelija koje efikasno sprječavaju gubitak energije i osiguravaju vrhunsku termoizolaciju. Kada grijete prostorije sa zidovima od “tradicionalnih” materijala najprije se griju sami zidovi, a tek nakon što se zagriju zidovi počinje grijanje prostora. Kod YTONG blokova nema akumulacije toplote u zidovima već se grije samo prostor, te se na taj način ostvaruju višestruke uštede u računima kako zimi za grijanje tako i ljeti za hlađenje. 

I tako dolazimo do “zlatnog proračuna za grijanje” koji otkriva da najveće uštede pri grijanju donosi kvalitetna izolacija jer godinama i decenijama štedi za vas i tako vremenom otplaćuje samu sebe.