Šteta je tavanski prostor dobrih dimenzija koristiti samo za odlaganje stvari. Život upotkrovlju ima posebnu draž, a obnova može biti finansijski vrlo prihvatljiva radite li mudro i sa kvalitetnim materijalom. 

Obično su neiskorištena potkrovlja (Potrkrovlje – stvaranje ugodnog ozračja za dom), tavani ( Kao u špilji predaka, ali s udobnošću 21. stoljeća ) ili mansarde ( U ovoj se mansardi lakše diše ) u vrlo lošem stanju čak i bez pregradnih zidova.

Planiranje prepustite arhitekti koji će se pobrinuti za instalacije, a materijalima i radom možete se kasnije pozabaviti i sami.

Šta arhitekta zamisli, vi možete izvesti

U mnogim porodičnim kućama “samuju” poluzavršena potkrovlja često sa lijepom površinom od preko 100 m2. Kupovina stana te veličine je veliki finansijski poduhvat, ali obnova potkrovlja se može izvesti s prilično malim ulaganjima, posebno ako ste spretni i ako radite sami.

Ako odlučite raditi sa Ytong materijalima trebat će vam:

  •  Ytong Design ploče debljine 5 i 7,5 cm,
  • Ytong Compact ploče debljine 10 – 15 cm
  • Nadvoji odgovarajućih dimenzija
  • Ytong bijeli tankoslojni malter
  • Odgovarajući alat⦁ Multipor termoizolacione ploče te
  • Multipor laki malter i mrežica od staklene vune

Sami, polako do cilja

Većinu osnovnih radova možete izvesti Ytong sistemom jednostavne i suhe gradnje.

Najčešće je u potkrovlju potrebno izgraditi pregradne zidove, urediti kupatilo, a ponekad i izravnati postojeće vanjske zidove ili ih dodatno toplotno izolirati sa unutrašnje strane.

U tom slučaju za izolaciju koristite Multipor termoizolacione ploče. Ytong je idealan i kod oblaganja raznih instalacijskih vodova, izrade unutrašnjeg kamina, a iz njega je moguće izraditi i raznolik namještaj.