Čak i najobičnije dvorište uz ovaj mali dodatak postaje moderna bašta sa stranica lifestyle časopisa. On je atraktivan, topao i poziva na druženje. Služi kao centralni element spoljašnjeg prostora oko kojeg se okuplja porodica, druži sa prijateljima ili jednostavno – relaksira. Riječ je o modernom outdoor ognjištu koje i vi možete napraviti u svom vrtu za jedno popodne.

Ovaj interesantan “uradi sam” projekat mnogo je lakše izvesti nego što mislite, a znatno će obogatiti i upotpuniti ne samo izgled vašeg dvorišta, već i vrijeme koje provodite u njemu. Uz prijatnu toplinu vatrice, spoljašnji prostor postaje oaza koju možete koristiti znatno duže tokom godine, pa će prohladne proljetne ili jesenje večeri biti mnogo ugodnije.

Dizajn dekorativnog ognjišta možete prilagoditi svojim željama i birati između različitih materijala za gradnju, dimenzija, oblika, čak i toga da li će biti postavljeno ispod ili iznad nivoa zemlje. Međutim, najbolje je odabrati materijal koji je u potpunosti otporan na vatru, izdržljiv, trajan i lako se oblikuje, a sve te kvalitete posjeduju YTONG blokovi

Ovaj materijal, pritom, pruža i mnogo šire mogućnosti za uređenje dvorišta, pa se klupe koje okružuju ognjište, spoljašnji roštilj, žardinjere i dekoracija mogu izraditi od YTONG-a i tako svi elementi stilski povezati u skladnu cjelinu. Detaljno uputstvo za uređenje prostora oko ognjišta možete pronaći u tekstu 3 jednostavna projekta za zelenu oazu iz snova

Za izradu dekorativnog ognjišta biće vam potreban sljedeći materijal:

Ytong COMPACT 10, 12 ili 15 cm ili

Ytong CLASSIC 20 ili 25 cm

Ytong Bijeli tankoslojni malter

Šljunak i kamenje

Metalna posuda za loženje vatre

Adekvatan alat

Materijal za završnu obradu

Način izrade:

  1. Pripremite teren

Ukoliko gradite na zemlji a ne na već popločanoj ili betoniranoj površini, najprije će biti potrebni manji radovi na terenu. Odredite oblik i dimenzije ognjišta, a zatim uklonite plodan sloj zemljišta do željene dubine – iskopajte više zemlje ukoliko će vrh ognjišta biti u ravni sa površinom tla ili djelimično uronjen. Postavite red ploča ili sloj šljunka kao temelj na kojem ćete zidati. 

  1. Sazidajte ognjište

Za razliku od drugih materijala, YTONG se veoma lako i precizno oblikuje stoga će zidanje ognjišta kružne ili nepravilne forme biti lak zadatak. Pri gradnji se koristi i Ytong Bijeli tankoslojni malter, a na sljedećem linku možete pronaći detaljnije uputstvo za zidanje YTONG blokovima.

  1. Postavite posudu za vatru

Ispunite približno tri četvrtine unutrašnjeg dijela ognjišta šljunkom, odnosno toliko da vrh metalne posude koju postavite na šljunak bude u ravni sa vrhom zidanog dijela ognjišta. Oko posude pospite krupnije dekorativno kamenje do vrha, tako da samo obod posude bude izložen.

Spoljašnje površine ognjišta možete ukrasiti dekorativnim materijalima poput kamenih ploča ili oblutaka, ukoliko je potrebno da se izgled ognjišta promijeni i prilagodi postojećem dizajnu dvorišta.