Otkrivamo vam kako da kreirate izdvojen i funkcionalan radni prostor u sopstvenom domu prateći savjete arhitekata i dizajnera modernih enterijera širom svijeta, i to u samo tri koraka. 

Nove tehnologije revolucionarno su promijenile stil našeg svakodnevnog života, ali i rada. Zahvaljujući njima, otvorila nam se mogućnost da tradicionalne kancelarije zamijenimo za neko privatnije i mirnije okruženje i da radne obaveze obavljamo čak i iz udobnog kutka u sopstvenom domu. Mnogi, međutim, strepe da bi kućni uslovi mogli da utiču na smanjenu produktivnost rada, zbog čega se ova ideja tokom prvih nekoliko godina primjenjivala sa velikim oprezom. 

I upravo taj raskorak između potrebe sve većeg broja ljudi da rade od kuće i straha kako bi to moglo da utiče na kvalitet rada postao je jedan od najvećih izazova za arhitekte i dizajnere modernih enterijera. Zahtjev sve većeg broja klijenata bio je vrlo jednostavan – osmisliti radni prostor u stanovima ili kućama koje pritom zauzimaju sve manje kvadrata, posebno u gradskim sredinama. Na prvi pogled – nemoguća misija. U praksi – još jedan dokaz da za velike ljude ne postoje nerješivi zadaci. Njihova rješenja već su našle svoje mjesto u enterijerima brojnih metropola širom svijeta dokazujući da je i u veoma malim enterijerima i te kako moguće napraviti izdvojen i funkcionalan kutak za rad. 

Mi vam u nastavku otkrivamo kako upravo takva rješenja možete primjeniti i u vašem domu, i to prateći hronološki tri ključna koraka u ovom “uradi sam” poduhvatu. 

Dovoljno je samo 4 m² 

Svega četiri kvadrata dovoljna su da kreiramo funkcionalno radno okruženje, tj. malu kancelariju u svom domu. Pomoću blokova male debljine, jedan dio dnevne ili spavaće sobe može biti pregrađen tako da se dobije izdvojen prostor dovoljnih dimenzija da zadovolji radne potrebe, a da se istovremeno sačuvaju dragocjeni centimetri životnog prostora. Savršen izbor za ovakvu vrstu projekta su Ytong Compact ploče debljine 10, 12 ili 15 centimetara jer omogućavaju da se prostorija brzo i lako pregradi uz maksimalnu uštedu prostora. A upravo to je najveći izazov u ovom poduhvatu. 

Ali kako odabrati idealne kvadrate za kancelariju?

Jedan od važnih zadataka je odabir idealnog mjesta za kancelariju. Najbolje je da radni prostor bude udaljen od najprometnijih dijelova doma, ali i drugih stvari koje mogu da remete radnu atmosferu, kao što su kućni aparati, televizor ili buka koja dolazi spolja. Svakodnevni zvuci iz domaćinstva su neizbježna pojava i zato je potrebno odabrati kvalitetne materijale poput Ytong-a koji će ujedno obezbijediti i adekvatnu zvučnu izolaciju.

Dovoljna količina prirodne svjetlosti je takođe bitna pri odabiru lokacije, ali uz kvalitetnu rasvjetu koja osvjetljava i prostoriju i radni sto, može se takođe izbjeći naprezanje očiju i kreirati prijatna atmosfera.

Otkrivamo kako primjeniti rješenje svjetskih dizajnera i arhitekata

Imajući u vidu da u velikim gradovima sve rjeđe imamo priliku da jednu cijelu prostoriju izdvojimo samo za rad, prestižni arhitektonski biroi i studija za dizajn enterijera rješenje su pronašli u podizanju pregradnog zida u enterijeru. To se u praksi pokazalo kao najbolja opcija jer se na taj način brzo i lako gradi novi, fizički odvojen prostor, ali i kreira jasna psihička barijera između radnog i životnog prostora u domu. I što je najbitnije, za to je potrebno izuzetno malo kvadrata.

Ako u zid nećete horizontalno polagati instalacije i dodatno ga opterećivati, dovoljno je da koristite Ytong Compact ploče debljine 10 cm, ali ukoliko, primjera radi, planirate da na zid postavite police, odlučite se za blokove debljine 12 ili 15 cm. 

Potreban materijal:

Potreban alat

  • Aluminijumska letva za poravnavanje produžnog maltera;
  • Gumeni čekić za poravnavanje blokova;
  • Zidarska mistrija ili nazubljena gleterica;
  • Zidarski čekić;
  • Zidarska četka;
  • Ytong lopatica koja odgovara debljini ploče;
  • Libela;
  • Ytong Widia testera;
  • Ytong mješalica za pripremu Ytong bijelog tankoslojnog maltera;
  • Kanta.

Način gradnje: 

Da bismo maksimalno olakšali realizaciju ovog, ali i drugih sličnih poduhvata, pripremili smo i detaljan video vodič koji najbolje ilustruje način podizanja pregradnog zida kojeg možete pogledati ispod

Preostaje samo da vaš novi radni prostor opremite prema svojim potrebama i uredite u omiljenom stilu koji će podstaći vašu inspiraciju i produktivnost. A o tome koliko ovakva kućna kancelarija može biti funkcionalna, perfektno osmišljena i dizajnirana, najbolje svjedoče rješenja prikazana na fotografijama u ovom tekstu.