Rješavate svoje stambeno pitanje, i odlučili ste se da želite živjeti u kući i uživati u slobodi koju nudi vlastito dvorište.

Sljedeća odluka koju morate donijeti jeste da li kupujete već izgrađenu ili započinjete gradnju nove kuće.

Obje odluke imaju svoje prednosti i nedostatke, zavise od brojnih faktora, ali i od trenutnog i budućeg načina života porodice.

U narednim redovima donosimo osvrt na neke od ključnih faktora koje ne smijete zanemariti pri razmatranju ove dvije opcije.

Kupovina kuće

Za sve one koji žele brzo rješenje, kupovina kuće je prava odluka jer zaista štedi vrijeme. Ali ne nužno i novac. Kako
biste izbjegli neplanirana ulaganja nakon kupovine kuće, evo o čemu sve morate voditi računa prije nego postanete vlasnik.

Pod pretpostavkom da se kuća nalazi na idealnoj lokaciji i da vam odgovara vanjski izgled i unutrašnjost kuće, najvažnija i prva stavka jeste uredna vlasnička dokumentacija, kao i posjedovanje relevantnih dozvola (urbanistička i građevinska dozvola) te komunalnih priključaka.

Sljedeće na šta trebate obratiti pažnju jeste godina izgradnje. Sa aspekta eventualnog renoviranja i adaptiranja nije isto da li kupujete novogradnju ili kuću koja je sagrađena prije nekoliko decenija i koja je minimalno održavana.

Ono što nikako ne biste trebali zanemariti jesu stavke koje imaju značajan efekat na mjesečne troškove a utiču i na kvalitet stanovanja:

  • ugrađen sistem grijanja – morate znati da li kuća ima centralno grijanje i koje energente koristi, jer su računi za grijanje bitna stavka u režijskim troškovima. Kvalitetno grijanje, a po mogućnosti i ekonomično, omogućit će da se u svojoj novoj kući osjećate ugodno tokom zimskih dana.
  • adekvatna termoizolacija – kvalitetna termoizolacija kuće omogućava štednju, a ako kuća nema izolaciju preporuka je da se svakako uradi.
  • vanjska stolarija – kvalitetna vanjska stolarija je također bitna stavka za uštedu toplotne energije zimi, te za udoban boravak u kući tokom ljeta.
  • termoizolacija krova – krov jeste estetski elemenat koji određuje vizuelni izgled kuće, ali je bitno pored vrste i kvalitete krovnih pokrivača znati i da li je primijenjena termička izolacija prilikom postavljanja krova, koja predstavlja jedan od najvažnijih elemenata koji utiču na energetsku efikasnost objekta.

Budite radoznali prilikom obilaska i pregledavanja kuće, to je jedini način da saznate i prikupite sve relevantne informacije na vrijeme, kako biste znali da li morate planirati dodatna ulaganja u adaptaciju i unapređenje novog stambenog prostora za vašu porodicu.

Izgradnja Kuće

 

Za mnoge je život u vlastitoj kući ostvarenje sna. Kuća koja je sagrađena u skladu sa željama i potrebama porodice, predstavlja udoban, funkcionalan i topao dom, koji vrijedi uloženog novca i vremena.

Iako su mnogi vrlo oprezni, pa čak i skeptični kada se spomene gradnja kuće, bitno je reći da je osnovni uslov da gradnja kuće ne postane noćna mora – planiranje. Naime, gradnja kuće je projekat i kada se odlučite na ovaj korak, morate znati da je kvalitetno planiranje ključ za uspješnu realizaciju svakog projekta. Lista stvari o kojima morate razmišljati prije i tokom izgradnje kuće je dugačka, a u nastavku predstavljamo najvažnije:

 

  • zemljište – ukoliko kupujete parcelu na kojoj želite graditi, budite mudri i birajte zemljište koje će vam olakšati gradnju i smanjiti troškove. Potrudite se naći parcelu čiji je teren ravan i ne zahtijeva puno pripreme i čišćenja, i čiji je položaj osunčan. Vodite računa o prilaznoj cesti, o komunalnoj (voda, struja, kanalizacija) ali i stambenoj infrastrukturi (blizina prodavnice, škole, vrtića, doma zdravlja i sl.). I posljednje, ali nikako najmanje važno – provjerite mogućnost stambene gradnje ali i vlasničku dokumentaciju.
  • projekat kuće – može se reći da je odabir projekta kuće najvažnija odluka koju ćete donijeti. Gradite li prizemnu kuću, kuću na sprat, da li želite podrum ili možda garažu, koja je površina kuće i plan prostorija, oblik krova – samo su neka od pitanja oko kojih se morate odlučiti.
  • odabir vrste materijala – podrazumijeva odabir svega neophodnog – od blokova, termoizolacionih ploča, stolarije, keramike, podnih obloga, što često nije nimalo jednostavno, jer je na tržištu velika ponuda materijala, različitih karakteristika te naravno različitog raspona cijene i kvalitete.

Gradnja kuće je značajna investicija koja se vjerovatno radi samo jednom u životu i njena realizacija ne treba biti stresna
i beskrajna. Zbog toga preporučujemo da to ne bude avantura u koju se upuštate sami, već da odaberete stručnjake koji znaju raditi taj posao najbolje. Stručnjaci iz Xella kompanije će vam biti idealna podrška, a njihov sistem gradnje će skratiti vrijeme izgradnje objekta za čak dva i po puta, te vam donijeti značajne uštede. Ako ste već odabrali projekat, Xella stručnjaci vam mogu ponuditi najštedljivije rješenje za vašu kuću.

I na kraju, bez obzira da li se odlučite kupiti ili graditi kuću, morate znati da stanovanje u kući zahtijeva kvalitetno održavanje koje će pomoći da vaš novi dom ostane funkcionalan i praktičan.