Moderna i funkcionalna kuhinja je san svake osobe koja uživa u pripremi hrane, a u vizijama idealne kuhinje sve češće se nalazi i kuhinjsko ostrvo.  Razlog je jednostavan. To je višenamjenski i izuzetno praktičan dodatak kuhinji koji pruža više prostora za rad i odlaganje posuđa, a istovremeno predstavlja i zgodno mjesto za brze obroke ili druženje sa domaćinima. 

Najbolje od svega je što do ostvarenja ovog sna nije teško doći uz pomoć dobrih ideja, a mi vam otkrivamo upravo jedno takvo rješenje. U pitanju je zidano kuhinjsko ostrvo koje predstavlja trajno i unikatno rješenje koje u potpunosti možete prilagoditi svom prostoru i vašim specifičnim potrebama zbog čega postaje sve popularnije u modernim enterijerima.

Da biste došli do rješenja za kuhinjsko ostrvo koje će biti savršeno za vaš dom, pratite sljedeća tri zadatka koja treba da ispunite u startu, a zatim slijedite i uputstvo za gradnju u okviru kojeg je precizno naveden i potreban materijal i alat za izgradnju.

Zadatak 1: Odredite dimenzije i funkciju ostrva

Postoji mnogo mogućnosti kada se radi o veličini i obliku kuhinjskog ostrva, ali na njegovu formu u najvećoj mjeri utiču dimenzije same kuhinje i funkcije koje želite da ostrvo ispunjava. Stoga je ostrvo izgrađeno po mjeri vašeg stana najbolji način da se vaše želje prilagode dostupnom prostoru u kuhinji. 

Zahvaljujući Ytong blokovima ovo je moguće postići lakše nego ikada ranije jer ovi blokovi omogućavaju da oblikujete ostrvo tako da sadrži radni pult, police, prostor za sjedenje, a ako veličina kuhinje dozvoljava, u veliko ostrvo možete staviti i ugradbene uređaje i sudoperu. Dimenzije u prosjeku iznose 2 x 1 metar i najčešće se radi o ostrvu pravih linija, ali ako poželite da u prostor unesete više suptilnosti, uz Ytong materijale lako možete napraviti čak i ostrvo polukružnog oblika.

Zadatak 2: Odredite gdje tačno da postavite kuhinjsko ostrvo

U zavisnosti od veličine prostorije, ostrvo možete postaviti na veću ili manju udaljenost od glavnih kuhinjskih elemenata. Idealno je da napravite bar jedan metar razmaka, kako prolaz ne bi bio previše uzak. To će omogućiti lako kretanje oko ostrva, čak i ako je u kuhinji više osoba. 

Ukoliko je prostor kuhinje mali, to ne znači da treba da odustanete od ostrva. Više prostora za ostrvo dobićete smanjenjem rastojanja između elemenata na 90 centimetara. Pri tome vodite računa da možete nesmetano da otvarate ormariće i ladice kako na ostrvu, tako i na drugim kuhinjskim elementima ili uređajima. 

S druge strane, i previše prostora može biti nepraktično. Udaljenost veća od metar i po od postojećih elemenata, zahtjevaće i više vremena i pređenih koraka svaki put kada obavljate različite zadatke u kuhinji. Stoga je “zlatna sredina” idealno rješenje za dobru organizaciju u kuhinji. 

Zadatak 3: Testirajte položaj i dimenzije i počnite sa radom

Na osnovu prethodnih savjeta lako ćete odrediti najbolji položaj ostrva. Ali, prije nego što se upustite u izgradnju, isprobajte da li ste ostavili dovoljno prostora za lako funkcionisanje u kuhinji. Postavite neki komad namještaja ili kartonske kutije na mjesto budućeg ostrva i izvršite finalno testiranje novog rasporeda u kuhinji tokom narednih sedam do deset dana. To je period koji će vam sasvim sigurno biti dovoljan da shvatite da li je eventualno potrebno izvršiti manje korekcije po pitanju položaja ili dimenzija.  

Kada ste definitivno potvrdili da ste zadovoljni veličinom probnog ostrva, vrijeme je za realizaciju, a u nastavku slijedi detaljno uputstvo za izgradnju kuhinjskog ostrva po vašoj mjeri.

Kako da izgradite kuhinjsko ostrvo  

Potreban materijal:

  • Ytong Design – vrsta i broj ploča zavise od dizajna vašeg kuhinjskog ostrva;
  • Ytong Compact – vrsta i broj zidnih ploča zavise od dizajna vašeg kuhinjskog ostrva;
  • Ytong bijeli tankoslojni malter;
  • Materijal za završnu obradu po vašem izboru, poput mermerne ploče za radnu površinu koja će dati dodatnu dozu elegancije vašem kuhinjskom ostrvu.

Potreban alat

  • Testera;
  •  Lopatica za nanošenje Ytong bijelog tankoslojnog maltera; 
  • Mješalica i kanta za pripremu Ytong bijelog tankoslojnog maltera; 

Način gradnje: 

  1. Zidanje ostrva je isto kao i bilo koja druga gradnja Ytong materijalima. Važno je da na podu započnete s produžnim malterom i da sve vrijeme pazite na ravninu zidanja. Detalji zavise od vaše ideje i projekta, a detaljnije informacije o zidanju možete pronaći ovdje
  2. Ytong elementima možete sagraditi osnovnu konstrukciju kuhinjskog ostrva, ali i različite police. Ytong Design možete koristiti i za zatvaranje raznih instalacionih kanala. Možete dobiti zatvoreno ostrvo gde ćete za konačno uređenje koristiti i drvene dijelove (npr. vrata, police i slično). Druga mogućnost je otvoreno ostrvo koje je u potpunosti sastavljeno od otvorenih polica napravljenih sa Ytong blokovima. 

U slučaju nedoumice ili potrebnih savjeta, na raspolaganju vam stoji Ytong tim na besplatnom info telefonu: 080 02 02 29.