Renovirate kuhinju, wc ili kupatilo? Ne zaboravite kvalitetnu hidroizolaciju!

Prilikom renoviranju starih prostora ili izgradnje novih, naročito kupatila i kuhinje, događa se da najveću pažnju poklanjamo onom estetskom i vidljivom dijelu kao što su pločice, namještaj ili tuš kabina. Međutim, najvažnije je skriveno – hidroizolacija i instalacije!

Hidroizolacija koja je kvalitetno napravljena kao i dobro postavljene instalacije, osiguraće da vaši prostori koji su već po svojoj funkciji naglašeno vlažni, ostanu ugodni i prozračni bez zadržavanja vode u bilo kojem obliku. Kako uopšte pristupiti radovima oko renoviranja kupatila i što je pri tome važno znati, pročitajte ovdje jer se u nastavku posvećujemo samo hidroizolaciji. 

BOLJE SPRIJEČITI NEGO LIJEČITI – naročito kod renoviranja

Voda i vlaga na objektu mogu učiniti veliku štetu, a njena sanacija je skupa i komplikovana.

Kada imamo vlagu u kupatilu i kuhinji sanacija često uključuje razbijanje pločica, pomicanje elemenata i slične ne baš jeftine zahvate.

Savjet: Već na početku renoviranja ili gradnje odvojite novac za ispravnu hidoizolaciju.
Vodite se pravilom da je najefikasnije spriječiti prodor vode u slojeve estriha i zidova, te se zato hidroizolacija postavlja ispod završne obloge koja je u slučajevima kupatila i kuhinje najčešće od keramičkih pločica. Proizvodi koji se koriste moraju biti kvalitetni, jednostavni za ugradnju i naravno moraju se upotrijebiti prema pravilima struke, tačno u propisanom sloju.

Ispravna hidroizolacija u 3 koraka:

PRVI KORAK
Najprije prostor premažite dobrim tzv. prajmerom. On prodire duboko u podlogu i na taj način je ojačava te ujednačava upijanje podloge. Prajmer se nanosi direktno na cementni estrih, beton ili maltere koji su na bazi cementa.

DRUGI KORAK
Nakon prajmera nanesite prvi sloj hidroizolacijskog premaza. On treba biti otporan na stajaću vodu i razne vanjske uticaje. Baš ovaj korak je najvažniji u cijelom postupku i mora biti izveden kvalitetno. Bilo da hidroizolaciju izvodite sami ili je izvodi majstor, pripazite da je cijela prostorija premazana, a ne samo neki njeni dijelovi. To je jedini način da najbolje zaštitite svoju kuhinju ili kupatilo!

TREĆI KORAK
Nakon prvog nanesite drugi sloj premaza. Iz njega postavite hidroizolacione brtveće trake, a po potrebi i mrežice za velike površine. Svrha trake je ojačanje hidroizolacijskog premaza na mjestima gdje bi moglo doći do pucanja ili smanjenja efekta samog premaza, kao što su dilatacije, spojevi ili pukotine. Trakom treba ojačati i spojeve između podova i zidova, oko kade ili tuš kade te na bilo kojem drugom mjestu koje bi moglo biti ugroženo.
Pri postavljanju hidroizolacije važno je biti precizan u radovima. Posebno se to odnosi na izvođenje hidroizolacijskog sloja u uglovima, na istaknutim ćoškovima te oko prodora cijevi. Čak i mala greška pri izvođenju npr. podnog sifona može učiniti cijeli posao uzaludnim.

Pri renoviranju kada postavljate hidroizolaciju pokušajte minimizirati broj prodora, a one neophodne sami ili uz pomoć majstora obradite potpuno i profesionalno s maksimalnom pažnjom.

HIDROIZOLACIJA PODOVA

Hidroizolacija mora u potpunosti prekriti podnu površinu i ugraditi se na pravilan i od proizvođača propisan način. Najprije treba očistiti sve površine na koje će hidroizolacija biti postavljena. Površine moraju biti potpuno ravne, suhe i dovoljno glatke da izolacioni sloj dobro prione.
Zato su pri postavljanju hidroizolacije na pod prethodni radovi vrlo važni, jer nepravilno pripremljena podloga može dovesti do oštećenja čime hidroizolacija postaje beskorisna.
I ne zaboravite – osim poda, hidroizolacija mora prekriti i 20-ak cm zida od poda kako bi zaštitila i zidove u slučaju poplave ili kakvog drugog prodora vode.