Kada govorimo o trendovima, jedno je sigurno – trendovi se mijenjaju, i to svake godine. Nekada su te promjene suptilne i minimalne ali sasvim dovoljne da donesu dašak svježine u trend koji suvereno vlada godinama, a nekada su to „tektonske“ promjene koje donose potpuno novi zaokret u dizajnu.

Poznato je da minimalistički stil, kojeg karakteriše namještaj jednostavnih linija, neutralna paleta boja i mali broj detalja suvereno vlada posljednjih nekoliko godina. Ovaj stil omogućavao je da prostor izgleda funkcionalno i elegantno u isto vrijeme. I što je bilo vrlo važno za užurbani način života kakav smo vodili do početka prošle godine, ovakav prostor nije teško održavati čistim.

Međutim, godinu koja je iza nas obilježila je pandemija korona virusa ali i promjena dotadašnjeg načina života. Provodili smo dosta vremena u svojim domovima. Životni prostor preko noći postao je višenamjenski, pa nije bilo neobično da su dnevne sobe postale radne sobe, sobe za vježbanje ili igraonice za djecu. Perspektiva o tome šta kuća ili stan predstavlja se promijenila, što je naravno uticalo i na trendove u dizajnu interijera za 2021. godinu. Vodeći svjetski časopisi iz svijeta dizajna i arhitekture početkom godine najavili su trendove koji će dominirati u ovoj godini. Najvažnija poruka jeste da dom, bez obzira na vrijeme koje provedemo u njemu, treba biti umirujuće okruženje koje pruža maksimalnu udobnost. Za sve vas koji razmišljate o uređenju dnevnog boravka, malim ili velikim promjenama tog prostora u kojem se okuplja cijela porodica, u nastavku donosimo nekoliko prijedloga za koje se nadamo da će vam poslužiti kao inspiracija.

Povratak prirodi

Prošlogodišnji dugotrajni boravak u zatvorenom prostoru pomogao nam je da shvatimo značaj i korist boravka u prirodi. Zato je ove godine naglasak na upotrebi prirodnih materijala, poput drveta, ratana, pluta i bambusa, koji će pomoći da stvorimo opuštajuće okruženje u kući.

Svijetlo drvo osvježava prostor, djeluje toplo i vrlo se lako kombinuje sa drugim elementima i bojama. Ako ipak ne planirate velika ulaganja poput promjene podne obloge, vaš dnevni boravak možete oplemeniti svjetiljkama od ratana ili ukrasnim detaljima od drveta.

Maksimalnu udobnost pružaju veći komadi namještaja sa mekanim rubovima i presvlakama od prirodnog materijala. Ako imate prostora preporučujemo retro fotelju ili sofu, koja će biti idealno mjesto za opuštanje ili čitanje, a povećaće se i broj mjesta za sjedenje, što omogućava porodici da i dalje budu zajedno u istoj sobi bez obzira kojim aktivnostima se bave.

Naglasak na prirodu ogleda se i kroz boje. Nakon bijele, sive i crne boje koje su dominirale prethodnih godina, u dom su na velika vrate ušle tople, umirujuće boje. Jedna od najpopularnijih boja i dalje jeste klasična plava boja koju je Pantone odabrao za boju 2020. godine. Plava boja smiruje stres i potrudite se da bar neki od detalja budu ove boje. Osim plave u trendu ostaje siva – elegantna i sofisticirana, koja u kombinaciji sa žutom šalju poruku snage i nade. Ipak, ako mislite da su ove boje prejake za vaš dnevni boravak, nećete pogriješiti ako odaberete zelenu boju ili zemljane nijanse smeđe. Sve ove boje asociraju na prirodu, djeluju opuštajuće i divno se kombinuju sa sobnim biljkama.

Još jedan trend koji ostaje i ove godine jesu tapete. Prednost koju imaju jeste veliki broj boja i uzoraka, koji mogu dnevni boravak učiniti jedinstvenim i elegantnim.

Kada govorimo o rasvjeti, neprolazan trend je – kvalitetna rasvjeta. Dizajn rasvjetnih tijela nije toliko važan koliko je bitno da se stvori ugodan ambijent u prostoriji. Danas je na tržištu ponuda rasvjetnih tijela i vrsta sijalica jako velika, tako da uz mali trud rasvjeta u dnevnoj sobi može odgovoriti svim zahtjevima porodice – od dekorativnog osvjetljenja, zamjene za nedostatak dnevnog svjetla ili ambijentalnog osvjetljenja jednog dijela prostorije.

Činjenica je da se svakodnevnica mnogima promijenila i da ljudi sve više vremena provode kod kuće, te da je naglasak na praktičnost i multifunkcionalnost prostora. Cijeli dom, ali najviše dnevni boravak postao je prostor gdje se porodica druži, radi i zabavlja, što je svakako novi koncept u dizajnu enterijera. Kako bi dnevni boravak zadovoljio potrebe cijele porodice potrebno je pažljivo isplanirati sve detalje, ali funkcionalnost prostora treba biti jednako važna kao i komfor. Jer, kad mnogo vremena provodite na jednom mjestu trebate se osjećati ugodno i opušteno. Zato je svrha namještaja, rasvjete i ostalih elemenata da pruži udobnost i osjećaj zadovoljstva i sreće u vlastitom domu.