Zlatno pravilo za uređenje svakog kupatila jeste da mora da bude praktično i funkcionalno, a vrhunski profesionalci dodaju još i da mora biti prijatno i dobro dizajnirano. Mi vam otkrivamo koje su najčešće greške u praksi, ali i kako te greške možete da preduprijedite ili ispravite. 

Svi znamo da opremanje kupatila zahtjeva dosta pažnje, vremena i truda. Kvalitetan majstor je samo pola posla i stoga nikada nemojte da zaboravite da je dobro planiranje i dizajniranje kupatila podjednako važna stavka. 

Odabir namještaja za kupatilo, pločica, sanitarija i boja predstavlja bazičan zadatak koji zavisi najprije od vlasnika, a greške načinjene u startu povlače za sobom godine korištenja neudobnog ili nefunkcionalnog prostora. I to nije sve. Potrebno je posvetiti pažnju i dizajnu kupatilskog prostora i uklapanju detalja, a upravo u tim startnim odlukama javljaju se i najčešće greške. Stoga obratite posebnu pažnju na propuste koji slijede i uvijek imajte u vidu da se početne greške teško ispravljaju i da najčešće skupo koštaju. 

1. Pogrešan odabir keramike i boja 

Odabir keramike za kupatila ima jedan od najvećih uticaja na naš doživljaj prostora i njegove veličine.  Jedna od najčešćih grešaka koja se javlja u praksi je odabir keramičkih pločica jarkih boja koje se ne preporučuju, naročito u kupatilima malih površina. Zato je uvijek sigurnije koristiti neutralne tonove ili kombinaciju sive skale sa jednom akcentovanom bojom ako već želite živahniju atmosferu. 

Još bolje rješenje je da kupatilo u tom slučaju prevashodno osvježite  raznobojnim predmetima i aksesoarima jer njih možete zamijeniti u svakom trenutku, dok su odabrane boje i keramika dugoročna rješenja. Moderan dizajn ili popularne bordure treba takođe pažljivo birati i primjenjivati sa mjerom, naročito u malim prostorima. 

2. Predimenzionirane sanitarije ili kupatilski namještaj

Vrlo česta greška prilikom opremanja kupatila jeste nabavka neodgovarajućih sanitarnih elemenata. Vođeni dizajnom, brendom ili nestručnim sugestijama prodavaca, ljudi su skloni kupovini predimenzioniranih sanitarija ili kupatilskog namještaja. Ovakvom greškom čak i dovoljno veliki prostor može postati neudoban i nekomforan. Zato sve dimenzije vašeg kupatila i željenog namještaja ili sanitarija detaljno provjerite prije kupovine jer funkcionalnost mora da bude na prvom mjestu.

Najsigurniji način da izbjegnete ovu grešku je da razmislite i o sve popularnijim rješenjima među dizajnerima enterijera, a to su alternative za klasičan kupatilski namještaj. To se prije svega odnosi na zidane kupatilske ormariće ili postolje za umivaonik. Umjesto klasične komode ili ormarića na kojem se nalazi umivaonik, možete vrlo jednostavno kreirati postolje od samo nekoliko ploča ili blokova manjih dimenzija, kao što je to primjera radi prikazano na fotografiji ispod. Odličan izbor za to su Ytong Compact zidne ploče, jer su lagane i jednostavne za ugradnju i oblikovanje po vašoj mjeri, a dostupni su u debljinama od 10, 12 i 15 cm. 

3. Nedovoljna funkcionalnost

Sljedeći izazov je kreiranje funkcionalnosti, a jedna od najčešćih grešaka u vezi sa tim je nedovoljno prostora za odlaganje peškira, kozmetike i svih ostalih sitnica. Klasičan namještaj najčešće ne zadovoljava sve naše potrebe i to je još jedan snažan argument da se opredijelite za zidanje unikatnih rješenja za svoje kupatilo uz pomoć tanjih Ytong formata

U prethodnom koraku smo pokazali osnovnu “konstrukciju”, ali tu nije kraj. Na red dolazi ono najbolje. Upotrebom Ytong Design ploča tu osnovnu konstrukciju možete dovesti do funkcionalnog savršenstva kreiranjem polica po vašoj želji i mjeri. I sve to na kraju možete učiniti i vrlo elegantnim upotrebom finih završnih materijala kao što su mermerna ploča za pult i drvena vrata za police. Uostalom, koliko to može da bude funkcionalno i elegantno najbolje svjedoči fotografija koja slijedi. 

4. Loš izbor aksesoara

Aksesoaru i pratećoj opremi za kupatilo takođe je potrebno posvetiti dovoljno pažnje. Ako želite akcentovane detalje, pažljivo ih uklopite u cjelinu. Česta greška može biti loš odabir baterije za umivaonik koja nije adekvatne veličine ili nije pravilno pozicionirana, pa je rastojanje između nje i umivaonika preveliko ili premalo, a to znači da prilikom pranja ruku voda prska, nema dovoljno mjesta za ruke ili jači mlaz izbacuje vodu iz umivaonika.

Pažnju treba posvetiti i dobrom pozicioniranju ogledala, a ne smijete zaboraviti ni sve ostale elemente ako želite kupatilo bez greške. To znači da sa podjednakom pažnjom birate adekvatno osvjetljenje, skladne utičnice i ostali sitni aksesoar koji čini sastavni dio dobro projektovanog i opremljenog kupatila. 

5. Upotreba neodgovarajućih materijala

Kupatilo je prostor u kojem se u kratkom vremenskom periodu značajno mijenjaju temperatura i vlažnost vazduha. Zato je bitno da se koriste materijali koji su predviđeni i proizvedeni upravo za takve uslove: vodootporni presovani materijali, adekvatno obrađeno drvo, vodootporne mase za fugovanje, staklo odgovarajućih karakteristika, podne pločice sa površinom koja nije klizava… Često se za bazu nadgradnog lavaboa upotrebljava nedovoljno zaštićeno drvo, što za posljedicu ima fleke od vode i sapuna, kao i ispucalu i deformisanu površinu. 

Upravo potreba da izbjegnemo takvu situaciju predstavlja još jedan razlog da prihvatite predložena rješenja sa Ytong materijalima jer oni ujedno rješavaju i taj problem. Tajna se krije u tome što paropropusnost svih Ytong proizvoda omogućava da zidovi i konstrukcije pravljene Ytong-om “dišu”, što samim tim znači da nema zadržavanja kondenzata u prostoru, a time ni uslova za stvaranja buđi i gljivica usljed nepovoljne mikroklime. Zato uvijek imajte na umu da rješenja za kupatila moraju da budu ne samo lijepa nego i pouzdana i trajna poput ovih na fotografiji koja slijedi.