Pregradni zidovi od Ytonga više su od međuzidova jer su masivni, mogu se postaviti i u već opremljeni prostor, jer je gradnja Ytongom suha i čista.

 

POTREBNO VAM JE

 

  • Ytong zidne ploče debljine 10, 12,5 i 15 cm
    (u slučaju da postavljate instalacije preporučujemo da budu debljine 12,5 cm)
  • Ytong tankoslojni malter
  • Poliuretanska pjena za popunjavanje diletacija
  • Ytong alat

POSTUPAK

Na početku zidanja kao podlogu za zidanje Ytong blokovima potrebno nanijeti malter po cijeloj površini predviđenog zida u debljini od najmanje 2 cm te ga u uzdužnom i poprečnom smjeru izravnati pomoću libele. Zidati se počinje postavljanjem zidnih ploča na krajevima koje tada služe kao orjentir za postavljanje prvog reda zida. Na vertikalne spojne površine zidnih ploča nanesite tankoslojni malter ili ljepilo. Ploče međusobno učvrstite gumenim čekićem, a potrebno je učvrstiti i ploče na produžni malter.

Zadnji red završite 2 cm ispod krovne konstrukcije, a međuprostor i okomite diletirane spojeve popunite poliuretanskom pjenom.

Spajanje zida od Ytonga sa zidom od drugačijega materijala 

Kod pregradnih zidova gdje spajate zid izrađen od Ytonga i zid od drugačijega materijala, potrebno je svaki treći red međusobno ankerisati. To ćete učiniti okruglim ili našim namjesnkim pocinčanim elastičnim ankerima ili okruglim željezom, u prethodno izbušeni otvor u tvrđem materijalu i izdubljenom utoru u Ytongu. Spojne utore možete izraditii namjenskim strugalom. Udaljenost zidova po vertikali može iznositi najmanje 1 centimetar jer se takvi diletirani spojevi na kraju ispunjavaju poliuretanskom pjenom.

Spajanje dvaju zidova od Ytonga 

Ukoliko su oba zida – osnovni i pregradni – od Ytonga, jednostavno ih povežite pocinčanim elastičnim ankerom.

Pogledajte video: